20 Aralık 2010 Pazartesi

D Sınıfı Ehliyet


2918 sayılı Trafik Kanununa göre D sınıfı ehliyet alabilmek için en az 22 yaşını bitirip 23 yaşından gün almak gerekiyor.
2011 yılına kadar ilkokul mezunları ehliyet alabilir.İlköğretim 6.7.8. sınıflardan terk edenlerde ehliyet alabiliyor.
D sürücü belgesi ile Çekici-Kamyon-Komyonet-Minübüs-Otomobil kullanılabiliyor.Ruhsatında çekici yazıyorsa D sınıfı ile Kamyon yazıyorsa C sınıfı ile kullanılabilir.
D ehliyet alacak sürücü adayları Trafik 50 soru,Motor 40 soru,İlkyardım 30 soru ve direksiyon sınavlarına tabi tutuluyor.
B- sürücü belgesi olup D sınıfı ehliyet almak isteyenler Motor ve direksiyon sınavlarına tabi tutuluyor. C ve E ehliyet sahipleri sadece Direksiyon sınavına tabi tutulur.
12 saat ilkyardım,20 saat motor ve araç tekniği bilgisi,35 saat trafik ve çevre bilgisi dersi ile 40 saat direksiyon eğitimi alıyor.
Stajer ehliyet yasası ile şu an D ehliyet sınıfı E sınıfı olacak. Stajer Ehliyet Kanun
28.04.1997 tarihinden önce E sınıfı sürücü belgesi alanlar,D sınıfı sürücü belgesi ile sürülen çekici türündeki araçları kullanabilmeleri için ayrıca uygulamalı sınava tabi tutulmazlar. Bu durumda olanlar D sınıfı sürücü belgesi ile sürülen çekici türündeki araçları E sınıfı sürücü belgesi ile kullanabilirler.

750 kg.’ın üstündeki römorkları araçlarına takıp kullanabilmeleri için uygulamalı sınavlardan geçirilmiş olmaları ve belgelerine işlenmiş bulunması mecburidir. Uygulamalı sınavlar römork takılmış araçla yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder